over Santo Daime

mestre irineuDe Santo Daime religie  is opgericht in 1930 door Mestre Irineu. Zijn eerste ervaringen met de drank brachten hem in contact met de Maagd Maria, in de verschijning van de ‘Rainha da Floresta’ (Koningin van het Woud). Na deze kennismaking kreeg hij de opdracht om een spirituele doctrine op te richten: Santo Daime. De religie grijpt terug op antieke tradities uit Brazilië, Afrika en Europa.

Daime of Santo Daime is het heilige Sacrament van de kerk. Het is een entheogene thee afkomstig uit het Amazone regenwoud. Entheogeen betekent ‘afkomstig van de god in onszelf’. Enthogenen zijn psychoactieve stoffen die er bij gebruik voor zorgen dat je in contact kunt komen met die God in jezelf. Deze stoffen worden al eeuwen gebruikt, meestal in een spirituele of religieuze context.

Binnen de traditie van Santo Daime dragen deze thee, de setting waarbinnen de drank gedronken wordt en de religie allemaal dezelfde naam: ‘Santo Daime’.

“Dai me”, betekent “geef mij” in het Portugees.”Dai-me Força, Dai-me Luz, Dai-me Amor” (geef me kracht, geef me licht, geef me liefde) zijn zinnen die vaak terugkomen in de hymnen.

Het sacramentrainha
De thee die tijdens het werk van de Santo Daime wordt gedronken is psychoactief en gemaakt van twee
planten, een vrouwelijke plant en een mannelijke liaan. Deze liaan met de Latijnse naam ‘Banisteriopsis caapi’ wordt ook wel ‘liaan der zielen’ genoemd. Het tweede belangrijke ingrediënt is chacruna (Psychotria viridis). Deze laatste plant bevat de werkzame stof DMT (Dimethyltryptamine). Dit is een lichaamseigen stof die wordt aangemaakt in de pijnappelklier.

De lever en maag zorgen er normaal gesproken voor dat de DMT wordt afgebroken door MAO-enzymen (monoamino-oxidase-enzymen). Hierdoor kan de DMT de hersenen/pijnappelklier niet bereiken en merk je geen effect. De Banisteriopsis caapi zorgt er echter voor dat DMT niet wordt afgebroken. Deze plant bevat namelijk MAO-remmers (harmine, harmaline, en tetrahydroharmine). Deze remmen de werking van de MAO-enzymen waardoor de afbraak van DMT wordt tegengaan, de DMT het brein kan bereiken en je opent voor de spirituele dimensie. Het effect kan 4 tot 6 uur aanhouden.

Wanneer je wordt geboren en wanneer je sterft maakt de pijnappelklier in je hersenen grote hoeveelheden DMT aan. Met name tijdens een stervensproces gebeurt het vaak dat dit de stervende grote inzichten geeft over het leven dat hij of zij heeft geleid. In een ceremonie kan je soortgelijke inzichten krijgen. Dit kan je helpen je leven te transformeren.

Santo Daime is een erkende religie en en het is in Nederland wettelijk geaccepteerd om Daime te drinken tijdens de kerkdiensten.

Meer lezen?

Julie Dalsgaard Jespersen, een Deense antropologie studente schreef haar master thesis over onze spirituele groep Encontro com Seu Eu Nederland: The-Reality-of-Illusion-and-the-Illusion-of-Reality